Den architektury v Timo: Prohlídka výroby a cesta k udržitelnosti

V našem výrobním areálu Timo v Litoměřicích jsme v sobotu 28.9. pootevřeli dveře veřejnosti v rámci Dne architektury (www.denarchitektury.cz). K našemu překvapení byl o naší textilku a téma šití v době fast fashion veliký zájem.

Omezená kapacita nám však umožnila přivítat pouze 60 lidí. Nedostali jste se? Nezoufejte! Akci rozhodně zopakujeme. A kdy? Na to nám prosím vyplňte krátký dotazník, pokusíme se Vám přizpůsobit.

O čem to vlastně celé bylo?

Návštěvníci se dozvěděli více o historii a současnosti textilní výroby v Čechách i významu naší role v celosvětovém měřítku. Na světě se nikde nešilo víc podprsenek na jednom místě, než právě u nás v Litoměřicích. Denně jsme jich ušili přes 12.000 kusů.

1.jpg

Účastníky provedl architekt Šimon Jiráček, který je třetí generací rodinné firmy a Petra Štěpánková, vedoucí výroby, která ví o šití podprsenek úplně vše. V úvodu se návštěvníci dozvěděli více o proměně českého textilního průmyslu. Upozornili jsme na jeho význam v 80. letech 20. století, kdy v textilkách pracovalo přes 200 tisíc lidí. Dramatické byly změny po roce 1989, kdy nástup fast fashion způsobil úpadek řady textilních závodů. Návštěvníci měli také možnost se seznámit s různými architektonickými prvky areálu, včetně prefabrikovaného systému "boletický panel", který charakterizuje původní budovy z doby jejich výstavby.

Jak prohlídka probíhala?

Prohlídka začala na nádvoří mezi budovami, kde účastníky přivítal výklad o historii společnosti. Bylo zdůrazněno, že textilní průmysl hrál a stále hraje důležitou roli v české historii – například v 10. století byly látky používány jako platidlo. V rámci exkurze si návštěvníci mohli prohlédnout prostory jako střihárnu, modelárnu a šicí dílny, kde se šije spodní prádlo a plavky. Dnešní provoz je kompaktní a stále od doby svého založení se zaměřuje na kvalitu a udržitelnost výroby, což bylo i jedním z hlavních témat celé prohlídky.

2.jpg
3.jpg
4.jpg

Zájemci měli možnost sledovat proces šití podprsenky, který zahrnuje až 36 operací a zapojuje přes 10 šiček. Bylo zdůrazněno, že každý detail, včetně aplikace krajek a všívání ramínek, vyžaduje vysokou úroveň zručnosti a preciznosti. Timo dnes vyrábí prádlo ve 104 velikostech a ročně ušije přes 220 000 kusů spodního prádla, což zahrnuje více než 100 000 podprsenek.

V diskusích, které probíhaly během celé akce, účastníci projevovali zájem o současnou situaci oděvního průmyslu a jeho výzvy v kontextu globalizace a fast fashion. Prohlídka se tak stala příležitostí k přemýšlení o otázkách udržitelnosti, lokální výroby a o tom, jakou roli může hrát lokální textilní průmysl v dnešním světě.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec